Sabtu, 18 Februari 2012

#02 - Day 1 - Membakut, Sabah


Salam semua...hye! ^^

aritu, 8 februari, kite pergi Sabah ikut mak ayah...

actually, ikut ayah pergi Mahrahjan Persuratan Kesenian Islam Nusantara... 

Tempatnya, di kem BTN, Eco Lake Resort, Membakut Sabah... Perjalanan dari Kota Kinabalu ke Membakut lebih kurang sejam lebih la n dekat dua jam jugak....

sebelum ke Membakut, singgah makan nasi lalap kejap di Putatan...(nasi lalap macam nasi ayam penyet cume takde tempe)


sampai di Membakut, tengah hujan renyai2, kite n mak ayah lambat sikit, time tu tengah majlis perasmian di dewan perpustakaan Membakut...(kalau tak silap)

yg bawak kite n mak ayah, kak Ruhaini n ckg Ramli...

Smpai di dewan, tengah ada persembahan, then penyampaian cenderahati....tidak kusangka, di situ kite nampak novelis Habiburrahman El Shirazi! ade lagi penulis2 hebat yg ada di situ....ada yg dari Brunei, Thailand, Singapura dan Indonesia...hehe.... 

ok2.... kite teruskan ye....

dah abes semua, kite pun gerak balik ke Eco Lake....semua org naik bas...oleh kerana kite ni baru smpai n beg2 pon dalam 2 buah kereta, kite ikut je lah kak Ruhaini dan ckg Ramli naik kereta ke Eco Lake iaitu, tmpat penginapan kite.... malangnye, smpai sini, susah nak dpt line tepon...  (T_T)

Tempat penginapan.. kite tak ambik gmbr lak yg kat dpn ni.... ni pun ambik kat google image...hee~


dah sampai situ lebih kurang setengah jam kot.... n tgk tempatnya.... ouh! betullah apa yg kite n abg kite (Hadi), survey kat internet! haha! ok, tempatnya cntik sebab sepanjang nak ke bilik hingga ke dewan makan, bau harum pokok2 pandan..... ada pokok bunga kantan, serai, tp kebanyakkannya, pokok pandan! dah mcm lanskap herba yg kite buat kat UTM lak... hehe....

dah dpt nombor bilik, kite sebilik dgn mak...ayah dpt bilik lain...(asing laki pmpuan sbb bilik air kongsi2 dgn yg lain)

smpai di depan bilik, teman sebilik yg lain belum smpai lg... (yg td naik bas dari tempat perasmian), mereka pegang kunci bilik...

yg sukanya di Sabah ni, org dia, semuanya peramah, senyum je bila jumpa org.... n mesti dia tnya, "Dari mana?? Baru sampai ye??" smbil senyum....^^

dlm satu bilik, ada katil utk 8 org.... dlm bilik tu, kite dpt kwn baru, 2 org sebaye, 2 org lebih tua sedikit, n mak kite.... hehe.... yg sebaye tu, dari Sandakan Sabah, pelajar UMS.... Juma n Hasnah.... 2 org lagi, dari Sarawak, kak Mas n kak Su.... mereka dah berkeluarga n rupanya, kwn ayah di FB....

masa siap2 nak dinner, sempat lah berkenalan lg.... maklumlah, smpai bilik pukul 5 lebih....dinner kul 7, masuk waktu maghrib awal, dlm 6.20.... smpai tempat makan, cari ayah, takde pulak....

lepas mkn, kena basuh pinggan sendiri.... huhu...rasa mcm kat PLKN pulak....teringat... tp, takpe buat mcm kat rumah lah kn.... ada je yg merungut n tak suka kena basuh pinggan sendiri... hehe..biasalah tu....walau apa pun, kalau dah biasa basuh pinggan sendiri di rumah n dah jadi rutin, takde masalah kalau kena basuh pinggan kat situ... =)

ok, sekarang, masa utk tnggu bas utk ke kg.Binsulok..... mlm ni, ada persembahan n bacaan puisi.... tak sabar jugak nak tengok persembahan n org baca puisi..... hehe....

smpai di kmpung tu, bas tak ley masuk dlm lg sbb jln sempit...so, kite2 sume kene jln kaki sikit.... ayah baru baik dari sakit gout.... kakinya sakit.... kesian pulak tgk.... tp, ramai jugak peserta yg dah berumur n veteran...umm, time jalan, gelap sgt takde lampu, naseb baik beg kite ni isi mcm2, ade lah bwk torch light! kite jd penyuluh jln..... bukak je torch light, depan tu ada tahi lembu yg fresh lg....fuh~ naseb baik sempat bukak lmpu, kalau tak, terpijak dah.....hehe...pengalaman ni semua....dlm hati, best pulak..... sbb tak pernah lalui semua ni.... ^^

dah sampai kat dewan, org kampung sambut dengan best! ok, terus kpd persembahan... huhu...

persembahan mmg best..... muziknya dimainkan live di tepi2 penonton.... nasyid, zapin pun ada, then yg paling best, persembahan dari Kumpulan Kesenian LASQI Aceh, Indonesia! sukalah tgk mereka tu menari..... budak2 tu, kebanyakan sebaye kite.... n rupanye mereka tu pon, menginap kat tmpat yg sama dgn kite...hehe....(tak ambik gmbr masa mereka tu menari....)

 suasana di dewan sebelum bermulanya persembahan.... ^^


 
 persembahan nasyid

lepas tu an, ade bace puisi pulak..... semuanya best!..... paling best, Habiburrahman..... puisinye, sedap n terkesan d jiwa....cewah! ^^ 
(kene tgk n dgr sendiri, baru tahu mcm mne)
yelah, budak2 di situ yg ada kat luar tu, semua tgk, dgr n hayati..... sanggup berdiri lame kat tepi tingkap nak tgk semua persembahan pd malam tu dari mula, smpai habis!  bacaan puisi pd mlm tu wakil dari setiap nusantara, Indonesia, Brunei, Semananjung Malaysia, Sabah, Thailand, Singapura, semuanya sedap, mudah difahami n kbnykannya, mcm nasihat n beri pngajran pd semua.... hehe... (dah mcm buat sinopsis)

smbil2 persembahan, org kmpung bg 'something' mcm souvenir.... ok, bekasnya biasa org isi muffin lah kn.... bukak2 tgk, wah! BELACAN! haha! rmai jugak yg taknak, lebih2 lg peserta Sabah sndiri... sbb mereka2 tu senang dpt kat sini... so, mereka tu bg kat org laen, mcm kat kite lah an... haha.... mak kite pon suke jugak dpt belacan.... ayah kite cerita, dia dah bukak n nak mkan dah, skali bau, belacan... (ayah duduk jauh sikit time tu)  =D

mak balut2 dengan plastik belacan2 tu semua n masuk dlm beg tangan supaya tak bau.... selamat beg tangan mak besau, leh isi mcm2.... hehe.... 

pukul 12 lebih, barulah habis semua, kite semua balik lah ke tempat penginapan..... letih.... sbb kat flight, tak tido pon.... pastu smpai terus je gerak kesana sini usung beg2 yg besau.... balik, terus je tido....tak tahan dah.... nasib baiklah dah solat jamak siap2, Alhamdulillah, Allah bg kite kemudahan utk org yg bermusafir... =)

bersambung.....

***

2 ulasan:

  1. nasi lalap? lepas kenyang lelap tros x? heheh

    BalasPadam
  2. uhu~ kite tak lelap...mak kite yg lelap... (>_<)

    BalasPadam